Ικιγκάι: Το Ιαπωνικό μυστικό

Έχεις νιώσει ποτέ ότι σου λείπει ο σκοπός στην ζωή σου; Είχες ποτέ την λαχτάρα να ζήσεις μια πιο γεμάτη και ουσιαστική ζωή; Υπάρχει άραγε κάτι,που να μας κάνει να αισθανόμαστε ότι η ζωή μας έχει νόημα και αν υπάρχει τι είναι αυτό; Είναι για όλους το ίδιο; Αν έχεις κάνει αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σου να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνος/μόνη. Πολλοί άνθρωποι ζουν την ζωή τους αναζητώντας τον σκοπό τους. Σήμερα θα σου δώσω κάποια εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να βρεις απαντήσεις μέσα από την έννοια του Ικιγκάι.

Ο ιαπωνικός όρος Ικιγκάι προέρχεται από τις λέξεις “iki” που σημαίνει ζωή και “kai” που σημαίνει αξία. Ο συνδυασμός των δύο λέξεων αναφέρεται στο “Ζωή με Νόημα” και μοιάζει αρκετά με τον γαλλικό όρο “Raison d’etre”. Το Ικιγκάι είναι πολύ διαδεδομένο στην Ιαπωνική κουλτούρα εδώ και πολλά χρόνια,όμως έγινε διεθνώς γνωστό μετά από την κυκλοφορία του ομώνυμου βιβλίου με συγγραφείς τους Έκτορ Γκαρσία και Φρανσέσκ Μιράλες.

Το βιβλίο μας βάζει να θυμηθούμε το αίσθημα ενθουσιασμού και προσμονής που είχαμε όταν ειμασταν μικροί και μας προτρέπει να το βρούμε ξανά και να το εφαρμόσουμε και στην καθημερινή μας ενήλικη ζωή.

Μελετά τους κατοίκους της Οκινάουα, νησί του Ειρηνικού καθώς έχουν βρει τον τρόπο να είναι οι μακροβιότεροι και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο. Οι άνθρωποι σε αυτό το νησί ζουν για περισσότερο από εκατό χρόνια κατά μέσο όρο. Όλος ο πληθυσμός εργάζεται χωρίς να σκέφτεται την συνταξιοδοτηση, ακόμη και οι ηλικιωμένοι είναι υγιεστατοι και όταν αναγκάζονται να συνταξιοδοτηθούν εξακολουθούν να κάνουν τα χόμπι τους και να είναι ενεργοί στην κοινότητα τους. Το μυστικό τους είναι ότι ζουν σύμφωνα με τις αρχές του Ικιγκάι. Οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι έχουμε όλοι κρύβουμε μέσα μας ένα (ή πολλά;) Ικιγκάι και γνωρίζουν τον τρόπο να το βρούμε.

 

Για να βρεις το δικό σου Ικιγκάι πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου τέσσερις ερωτήσεις

1. Τι είναι αυτό που αγαπώ να κάνω;

Σκέψου δραστηριότητες όπου μπορείς εύκολα να χάσεις την αίσθηση του χρόνου κάνοντας τες. Ίσως χρειαστεί να κάνεις αναδρομή σε αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία. Μπορείς επίσης να ρωτήσεις άτομα που σε γνωρίζουν από παιδί για το τι σου αρεσε να κάνεις. Αυτό δεν χρειάζεται να το σκεφτείς πολύ γράψε σε ένα χαρτί οτιδήποτε σου έρχεται στο μυαλό ξεκινώντας με την φράση “Νιώθω χαρούμενη/ος όταν…”

2. Τι χρειάζεται ο κόσμος;

Με την πρώτη ερώτηση εστιάζουμε στις δικές μας επιθυμίες και ανάγκες , όμως είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτόμαστε και τους άλλους.Ένα μεγάλο μέρος της ευτυχίας μας προέρχεται από το να νιώθουμε σημαντικοί στο περιβάλλον που ζούμε, προσφέροντας και βοηθώντας ο ένας τον άλλον. Οποτε γράψε αυτό που πιστεύεις ότι “λείπει” στον κόσμο. Θα βοηθούσε αν ρωτήσεις τι χρειαζονται σε προσωπικό επίπεδο τα άτομα του στενού σου περιβάλλοντος.

3. Για τι μπορώ να πληρωθώ;

Φυσικά όλοι θέλουμε να κάνουμε αυτά που αγαπάμε και να είμαστε σημαντικοί για τους άλλους, όμως χρειαζόμαστε χρήματα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα της ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Οκινάουα εξακολουθούν να έχουν εισόδημα ακόμα και στα 90 τους πουλώντας λαχανικά από τον κήπο τους στην αγορά. Για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση γράψε πρώτα με ποιον τρόπο έχεις εισόδημα αυτήν την στιγμή. Έπειτα γράψε υπηρεσίες και προϊόντα που θα μπορούσαν να σου εξασφαλίσουν για αρχή ένα έξτρα εισόδημα.

4. Σε τι είμαι καλός/ή;

Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άβολα και ο λόγος είναι ο εξής: Συχνά δεν γνωρίζουμε όλα τα ταλέντα μας γιατί έχουν θαφτεί κάτω από συναισθηματικές αξίες του παρελθόντος και τείνουμε να αφήνουμε τις απόψεις των άλλων να επηρεάζουν την κρίση μας. Οπότε για να απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση γράψε αυτά στα οποία είσαι ήδη καλός/η και μετά σε όσα θα μπορούσες να γίνεις με εξάσκηση.

Όταν θα έχεις απαντήσει σε αυτές τις τέσσερις ερωτήσεις το επόμενο βήμα είναι η δράση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το νόημα στην ζωή τους θα τους αποκαλυφθεί με κάποιο μαγικό τρόπο από μόνο του. Όμως στην πραγματικότητα οι άνθρωποι που έχουν βρει το πάθος τους και τον σκοπό τους, έχουν “στραφεί προς τα μεσα”, έχουν “δουλέψει” με τον εαυτό τους με αποφασιστικότητα και επιμονή.

Το να βρεις το Ικιγκάι σου είναι θέμα δράσης,δοκιμής και σφάλματος. Δοκιμάζοντας θα ανακαλύψεις αυτά που σε γεμίζουν. Το νόημα της ζωής είναι κάτι που διαρκώς μεταβάλλεται όσο ζούμε. Μερικές φορές η ανάγκη μας για νόημα ματαιώνεται με αποτέλεσμα να βιώνουμε ένα αίσθημα υπαρξιακού κενού. Αυτή η ματαίωση είναι μια δοκιμασία που μας καλεί να διερωτηθουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την ζωή μας.

Για τις μέρες που τα έχεις βρει λίγο σκούρα, να θυμάσαι την συμβουλή του Βίκτωρ Φράνκλ

“Εάν δεν γνωρίζεις την αποστολή σου,τότε η αποστολή σου είναι να την βρεις”

Shopping Cart

Join our Mailing list!

Get all latest news, exclusive deals and academy updates.