Αγιουρβέδα: Η Μητέρα Όλων των Θεραπειών

Η αγιουρβέδα είναι μια αρχαία ινδική πρακτική που ανηκει στην ολιστική ιατρική και είναι πλέον αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι ένα πανάρχαιο παραδοσιακό σύστημα προληπτικής ιατρικής, θεραπευτικής ιατρικής και υγιούς τρόπου ζωής που στοχεύει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας. Η λέξη αγιουρβέδα είναι συνδυασμός των λέξεων Ζωή και Γνώση, έτσι συχνά μεταφράζεται ως ‘’η επιστημη της ζωης’’ ή όπως αποκαλείται διεθνώς “Η Μητερα ‘Ολων των Θεραπειών’’.

Από την επιλογή των τροφίμων μας έως τη διαχείριση του στρες, η αγιουρβέδα προτείνει έναν ολοκληρωμένο τρόπο ζωής που βασίζεται στην αρμονία με τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Ένας από τους πυλώνες της αγιουρβέδα είναι η διατροφή.

Σύμφωνα με την αγιουρβεδική διατροφή, τρία είναι τα βασικά είδη τροφίμων: τα φυτικά, τα ζωικά και τα επεξεργασμένα. Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα βότανα, θεωρούνται πολύτιμες πηγές θρεπτικών συστατικών και προάγουν τη φυσική αποτοξίνωση του οργανισμού. Τα ζωικά τρόφιμα, όπως κρέατα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, προσφέρουν πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, αλλά οφείλουν να καταναλώνονται με μέτρο. Τέλος, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα προϊόντα με συντηρητικά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρα και το αλκοόλ χρειάζεται να αποφεύγονται.

Η αγιουρβεδική διατροφή εστιάζεται στις 6 γεύσεις (rasa): το γλυκό, το πικρό, το αλμυρό, το ξινό, το πικάντικο και το στιφό που συνδέονται άμεσα και με τα 5 στοιχεία της φύσης: Γη, Νερό, Φωτιά, Αέρας και Αιθέρας. Σημαντική είναι η ποιότητα της τροφής, η ζωτικότητα της και η καλή αφο0μοίωση της στον οργανισμό μας. Ο στόχος της αγιουρβεδικής κουζίνας είναι το ojas, μια λεπτή ουσία που προκαλεί στο σώμα μια αίσθηση χαράς μετά από την σωστή πέψη και αφομοίωσης της τροφής. Στην πραγματικότητα, είναι το αποτέλεσμα της τέλειας χώνεψης. Το Ama, αντίθετο του ojas, είναι αγνά κατάλοιπα αποθηκευμένα στα κύτταρα ως αποτέλεσμα κακής πέψης, που δημιουργεί αρρώστιες στο σώμα.

Ιδανικά, η σατβική δίαιτα (sattvic diet) στην αγιουρβεδική κουζίνα είναι η πιο ισορροπημένη και είναι αυτή που οι τροφές μετατρέπονται σε ojas με ελάχιστη προσπάθεια από τον οργανισμό μας. Είναι κατά του ζεσταμένου φαγητού, όπως και της συνήθειας να φυλάγονται απομεινάρια του φαγητού, κάτι που συνηθίζεται στο δυτικό μας κόσμο, προφανώς λόγω οικονομίας χρόνου και χρήματος. Το φαγητό πρέπει να καταναλώνεται φρέσκο, μόλις βγει από το φούρνο ή από τον κήπο. Όσο πιο φρέσκια είναι η τροφή τόσο περισσότερο ojas θα μας προσφέρει.

Επιπλέον στην αγιουρβέδα προτείνεται η κατανάλωση τροφίμων που είναι συμβατά με τον τύπο του ατόμου και τη φύση του σώματός του, δηλαδή τροφίμων που δεν προκαλούν δυσανεξία ή αλλεργικές αντιδράσεις. Το αρχαίο αυτο σύστημα προωθεί την έννοια ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό τύπο σώματος. Αυτός ο τύπος σώματος ονομάζεται “doshas” και αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από εμάς επεξεργάζεται τα τρόφιμα, τις εμπειρίες και τον κόσμο γύρω του.

Σύμφωνα με την αγιουρβέδα, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι σωμάτων.

Είναι οι “βάτα”(vata), “πίτα” (pitta) και “καφα” (kapha). Κάθε τύπος σώματος έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά και αντιδρά διαφορετικά σε διάφορες καταστάσεις και τρόπους ζωής. Εκτός από τους τρεις βασικούς τύπους, διακρίνονται άλλοι επτά, οι οποίοι είναι αποτέλεσμα συνδυασμών αυτών των τριών.

Υπάρχουν αρκετά τεστ στο διαδίκτυο για να βρείτε τον δικό σας τύπο dosha όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο αγιουβερδικος τύπος μας δεν είναι κάτι σταθερό, αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και αλλαγές που γίνονται σε εμας, στο περιβάλλον και τις συνθήκες γυρω μας και καλο θα ειναι να μη βασιζόμαστε μόνο σε αυτόν για τις διατροφικές μας συνήθειες.

Από όλα αυτά που μπορεί να μας προσφέρει αυτή η αρχαία Ινδική γνωση, που κάποτε ήταν μυστικιστική, ας κρατήσουμε το ότι είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορει να μας οδηγήσει σε μια ισορροπία σε σωματικό, νοητικό και ψυχικόv επίπεδο ακολουθώντας σωστή διατροφή, άσκηση και καθαρές σκέψεις.

Το site yogionwellness.com προσφέρει ως υπηρεσία ποικιλία άρθρων που είναι βασισμένα σε επιστημονικές πηγές. Όλα τα άρθρα προσφέρονται ως γενικές πληροφορίες και κανένα κείμενο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο συμβουλής από κάποιον γιατρό ή άλλον επιστήμονα υγείας, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που έχει δημοσιευτεί.

Shopping Cart

Join our Mailing list!

Get all latest news, exclusive deals and academy updates.