Γράφει η Αλίκη Δημητρίου
Εδώ και χιλιετίες οι κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται για θεραπείες αλλά και για εξισορρόπηση. Εργάζονται μέσω δονήσεως και αντήχησης και μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν σε συνηθισμένα προβλήματα υγείας αλλά και πρώτες βοήθειες, κυρίως μέσω κρυσταλλικών ελιξιρίων και νερών.
Οι κρύσταλλοι παράγουν ηλεκτρισμό κάτω από συνθήκες σύνθλιψης και τριβής (η διαδικασία ονομάζεται πιεζοηλεκτρισμός) και κάποιοι έχουν το δικό τους παλμό – πχ ο καθαρός χαλαζίας. Η σύγχρονη επιστήμη, εκμεταλλεύεται την ιδιότητα αυτή σε μηχανήματα τα οποία δουλεύουν με υπέρηχους και χρησιμοποιούνται πλέον στις πιο προηγμένες χειρουργικές μεθόδους εστιάζοντας την ακτίνα υπέρηχου, όπως για παράδειγμα σε πληγές βαθιές στο σώμα αλλά και διάσπαση όγκων χωρίς χειρουργική παρέμβαση. Αυτό ήταν γνωστό από τους Σαμάνους και παλιούς κρυσταλλοθεραπευτές, οι οποίοι εστίαζαν τις δονήσεις του ήχου και του φωτός σε μια συμπυκνωμένη ακτίνα και την χρησιμοποιούσαν σε θεραπείες. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι απο τα ορυκτά παράγουμε ενέργεια, παρασκευάζουμε φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής.
Στην Αρχαιότητα πίστευαν ότι η ενέργεια των ορυκτών, προέρχετο απο τους Θεούς και το κάθε ένα ήταν αφιερωμένο σε συγκεκριμμένες Θεότητες. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και με την Γεωλογία, εντοπίσθηκε ότι, τα ορυκτά έχουν δικό τους μετρήσιμο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ή ενέργεια ή δόνηση το οποίο προέρχεται απο 4 κύριους παράγοντες:
- την κρυσταλλική του δομή (σύμφωνα με την οποία αναπτύσσεται ένα ορυκτό)
- την χημική τους σύσταση (τον χημικό τους τύπο)
- τον τρόπο που δημιουργήθηκε
- την ηλικία του
Διαφορετική ενέργεια έχει το μέχρι στιγμής αρχαιότερο καταγεγραμμένο ορυκτό Ζιρκόνιο με ηλικία 4 δισεκατομμυρίων ετών και διαφορετική ο Αμέθυστος των 400 εκατομμυρίων ετών μόνον. Ακόμα ένας παράγοντας είναι η περιοχή που δημιουργήθηκε ένα ορυκτό. Το ίδιο ορυκτό σε δύο διαφορετικές Ηπείρους ή και χώρες μπορεί να έχει διαφοροποιημένη χημική σύσταση/χρώμα λόγω της μορφολογίας του εδάφους.
Διαφορά μεταξύ Κρυστάλλων, Ορυκτών και Πετρωμάτων:
Oρυκτό (mineral) είναι μία χημική ένωση ή στοιχείο, το οποίο έχει σχηματισθεί σαν αποτέλεσμα μίας γεωλογικής διεργασίας και κανονικά έχει μία συγκεκριμένη κρυσταλλική δομή. “Ορισμός κατά την “Επιτροπή Νέων Ορυκτών και Ονομάτων των Ορυκτών” της Ιnternational Mineralogical Association (Nickel, 1995).
Πετρώματα (rocks) καλούνται οι μορφολογικά αυτοτελής δομικές μονάδες με καθορισμένη ορυκτολογική σύσταση (μπορεί μα αποτελείται απο ένα ή περισσότερα ορυκτά) απο τις οποίες συνίστατε ο φλοιός της γής και οι ορατοί πέτρινοι όγκοι.
Kρύσταλλος (Crystal) είναι ένα στερεό του οποίου τα άτομα είναι διατεταγμένα σε ένα επαναλαμβανόμενο σχέδιο “υψηλής τάξης” (κρυσταλλικό πλέγμα). Αυτά τα σχέδια ονομάζονται κρυσταλλικά συστήματα. Εάν ένα ορυκτό έχει τα άτομα του διατεταγμένα σε ένα από αυτά, τότε αυτό το ορυκτό είναι ένας κρύσταλλος.
Με λίγα λόγια κρύσταλλοι είναι η τελική και τελειότερη μορφή κάποιων ορυκτών που σχηματίζονται κάτω απο ιδιαίτερες συνθήκες, πολλές φορές και ιδιαίτερα σκληρές, απο τις ενώσεις διαφόρων χημικών στοιχείων, μέσα στα έγκατα της γής, στη διάρκεια δισεκατομμυρίων ετών. Ας σκεφτούμε ότι μετά απο κάθε σεισμό ή έκρηξη ηφαιστείου δημιουργούνται οι συνθήκες για την δημιουργία νέων κρυστάλλων και ορυκτών.
Ο άνθρωπος νιώθει την ενέργεια των ορυκτών. Το Νευρικό μας σύστημα επεξεργάζεται την πληροφορία μέσω των αισθήσεων μας, κατανόηση μέσω της αφής, μετάφραση σε εμπειρία μέσω του εγκεφάλου. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο ανθρώπινος οργανισμός περιέχει ορυκτά (πχ ασβέστιο : οστά – δόντια, σίδηρο στα ερυθρά αιμοσφάρια) και η έλλειψη τους δημιουργεί θέματα υγείας. Εκτός απο την λήψη συπληρωμάτων απο το στόμα, που εμπεριέχουν αυτά τα στοιχεία, ο οργανισμός αναγνωρίζει την ‘’συγγένεια’’ αυτή και έτσι νιώθουμε την επίδραση τους και με την επαφή μαζί τους.
Είναι σημαντικό λοιπόν να αναγνωρίσουμε τις άρρηκτες σχέσεις μας με τη μητέρα Γη και ότιδήποτε αυτή δημιουργεί, ότι ο ορυκτός κόσμος όπως και ο φυτικός (ο οποίος τρέφεται απο τον ορυκτό κόσμο) υπήρξε και είναι ακόμα συνοδοιπόροι μας αλλά και οι λόγοι που η ανθρωπότητα υπάρχει και εξελίσσεται. Πολύ απλά δεν θα υπήρχαμε χωρίς τα ορυκτά στα οποία ανήκουν και τα μέταλλα, υλικά οικοδομής, κατασκευής δρόμων αλλά και πιο πρώϊμα όπως εργαλεία επιβίωσης, κυνηγίου. Τόσο οι αρχαίοι όσο και ο παλαιολιθικός άνθρωπος έφτιαχναν όπλα, εργαλεία και σκεύη της καθημερινότητας τους απο ό’τι υλικά έβρισκαν στην φύση. Ο οψιδιανός (ή Οψιανός όπως αναφέρεται στη Λιθικά του Ορφέως ηφαιστειακό υλικό/ γυαλί) φέρεται να είναι απο τα πρώτα υλικά με τα οποία έφτιαχναν αιχμές για δόρυ και είδος μαχαιριών μέχρι να ανακαλύψουν αργότερα μέταλλα τα οποία ήτο φυσικά πιο στέρεα και ανθεκτικά.
Τέλος το πιο σημαντικό απο όλα είναι να αναγνωρίσουμε ότι τα ορυκτά φέρουν την Σοφία του πλανήτη μας απο την αρχή της δημιουργίας του τόσο σε υλικό όσο και πνευματικό επίπεδο. Μέσω της μελέτης του ορυκτού κόσμου και του εδάφους μπορεί κάποιος να ανακαλύψει τις διάφορες διαδικασίες (γεωλογικές / ιστορικές) απο τις οποίες έχει περάσει μια χώρα και η ευθυγράμμιση μας μαζί τους μπορεί να μας βοηθήσει στο μονοπάτι της αυτογνωσίας και εξέλιξης μας ρίχνοντας Φως σε στις σκοτεινές και βαθιές πτυχές της ύπαρξης μας.
ΑΛΙΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ // Indigo Blue Ray Angel – Συμβουλευτική Ευεξίας και Εμπόριο Ολιστικών προϊόντων
Diploma in Mineral/Crystal Therapy by~Demetra Paraschou –Athens (accredited by IPHM INTERNATIONAL PRACTITIONERS OF HOLISTIC MEDICINE and based on the standards of Affiliation of Crystal Healing Organizations)
-IPHM APPROVED PRACTITIONER
S.N.H.S. Dipl. (Crystal Healing)/S.N.H.S. Dipl. (Psychotherapy & Counselling)
The School of Natural Health Sciences is accredited by the International College of Holistic Medicine (ICHM)
Πηγές: